2012 m. kovo 30 d., penktadienis

Mūzyniečių vakaras: tarp fantazijos ir realybės

Kiekvieną žmogų galima pavadinti aktoriumi. Vieni geba vaidinti scenoje, kiti – gyvenime. Vaidinimas gyvenime nėra priešingas tam, kas nuoširdu, o viena ir kita svarbu meninei kūrybai. Kūryba – tai santykis su pasauliu, kurio dėka kūrėjas gali fantazuoti ir svajoti. Į kūrybą pasinėrusį žmogų mažai riboja taisyklės, standartai ar visuomenės požiūris. Tai laisvos sielos žmogaus improvizacija.
Meniškai improvizuotų pasakojimų su netikėtais siužeto vingiais ir poetinėmis mintimis ar net keiksmažodžiais buvo galima pasiklausyti teatro dienai skirtame Germantės Gergardaitės (pirmakursės lituanistės) kūrybos vakare, į kurį paskaityti savo tekstų atėjo ir rašytojas Darius Tauginas. Novele „Teatras po stikliniu kupolu“ šventinį vakarą pradėjusi Germantė sužavėjo savo nuoširdumu ir svajingumu. Miela šypsena kūrėjos veide atskleidė meilę žodžiui bei muzikai. Germantė prisipažino, kad kurti įkvepia asmeniniai išgyvenimai, prisiminimai, gamtos grožis ir muzika. Kolegų patarimai jaunajai rašytojai bei draugiškas pokalbis su mūzyniečiais ir Mūzyno svečiais sukūrė jaukią vakaro atmosferą.
Darius Tauginas, vienintelis vyras Mūzyno vakare, žavėjo išskirtine ir drąsia kūryba. Kiekvieną susirinkusią tiesiog „įtraukė“ ištraukos iš romano „Keisti dalykai dedas“. Iš karto po perskaitytų ištraukų „apipiltas klausimais“, menininkas nesuglumo. Laisvai atsakinėjo į klausimus, dalijosi patirtimi.
Savo asmeninius išgyvenimus apie nelaimingą meilę, bandymus kurti pasakojo pirmą kartą tokio pobūdžio vakare dalyvavusios pirmakursės. Juokų prisimenant praeitį buvo „iki kaklo“. Kelias valandas trukęs, bet tikrai neprailgęs, šiltėjantis pavasario vakaras išliks atmintyje kaip nuoširdi, žaisminga akimirka. Daugiau tokių vakarų ir kūrybinių polėkių kuriantiems menininkams!

Gabrielė Gendvilaitė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą