2016 m. kovo 13 d., sekmadienis

MŪZYNAS, literatūros klasika ir rašymo ypatumai



Kovo 3 d. paminėti Tarptautinės rašytojų dienos į tradicinius Šiaulių universiteto literatų sambūrio MŪZYNAS skaitymus susibūrė plati auditorija – nuo pradedančių rašyti studentų iki   grafomanų (kaip jais kartais prisistato tikrieji rašytojai) ir jų gerbėjų.
Vakarą pradėjo Roberta Stonkutė ir Dovilė Arlikevičiūtė,  viena – perskaitydama Tomo Arūno Rudoko tekstą apie rašytoją, kita – dainuodama ir grodama gitara.
Pirmasis šių metų mūzyniečių susibūrimas buvo proginis – autoriai buvo kviečiami rašyti tekstus, kuriuose veiktų literatūros klasikai, jų veikėjai, ar atsirastų kitoks santykis su literatūros klasika.
Įdomu, kur autorius nuvedė vaizduotė: Roberta Stonkutė su linksmu pasipiktinimu perskaitė laišką, dedikuotą Antano Škėmos romano Balta drobulė veikėjui Garšvai ir suimitavo eilėraštį à la Pessoa, rašytojas Darius Tauginas specialiai šiam vakarui iš ispanų kalbos „išvertė“ penktą žymiojo Don Kichoto nuotykių dalį (joje Don Kichotas naudojasi telefonu, Lietuvoje gelbsti skenduolius, mirusius ir šiaip nelaimėlius).
Vakare netrūko ir norinčių paskaityti savo šiuo metu rašomos kūrybos: Karolis Pikelis neišsižadėjo magiškojo realizmo ir perskaitė vieną savo novelę, Dovilė Arlikevičiūtė susirinkusiems dovanojo trumpą, persmelktą lyrizmo, eilėraštį.
Visai netikėtai prie MŪZYNIEČIŲ gretų prisidėjo ir rašytoja, knygų „Gaisras“, „Dioniso barzda“, „Katė, kurios reikėjo“ autorė, leidyklos „Jovaro tiltai“ ir tinklaraščio grafomanija.com įkūrėja Sandra Bernotaitė. Rašytoja įdomiai papasakojo apie savo kūrybinį kelią, negailėjo patarimų jauniesiems, inicijavo trumpą diskusiją apie vyrų ir moterų kūrybą, perskaitė keletą savo eilėraščių ir ištrauką apie rašytojų kūrybos ypatumus iš naujosios savo knygos „Laisvojo rašymo elementai“, kurioje veikia, savo mintimis dalinasi ir ne vienas pasaulinės literatūros klasikas.
Šie MŪZYNO skaitymai išsiskyrė susikaupimu, paliekant atvirą (rašytojų dažnai išgirstamą) klausimą: „O tai kam rašyti – negali tiesiog gyventi?“

                                                            MŪZYNO inf.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą